Provocările și oportunitățile energiei verzi

Schimbările climatice, creșterea nivelului de conștientizare la nivel global, modificările legislative și, nu în ultimul rând, reducerea costurilor de producție au condus la o dezvoltare spectaculoasă a utilizării surselor de energie regenerabilă în ultimele decenii. Această creștere înseamnă și noi riscuri în practicile de asigurare, care trebuie abordate nu doar de către clienți, ci și de către asiguratori și reasiguratori.

30.09.2024

Schimbările climatice, creșterea nivelului de conștientizare la nivel global, modificările legislative și, nu în ultimul rând, reducerea costurilor de producție au condus la o dezvoltare spectaculoasă a utilizării surselor de energie regenerabilă în ultimele decenii.

Incluzând energia nucleară, aproximativ 40% din energia electrică a lumii este generată acum din surse regenerabile. Energia solară și cea eoliană au contribuit cu 12% la producția globală în 2022, un nivel record. Energia hidroelectrică rămâne cea mai mare sursă de energie regenerabilă, cu o pondere de aproximativ 15-16%.

Această creștere înseamnă și noi riscuri în practicile de asigurare, care trebuie abordate nu doar de către clienți, ci și de către asiguratori și reasiguratori. Piața asigurărilor este pregătită să sprijine eforturile de expansiune în acest domeniu și să protejeze noile investiții, însă aceste industrii sunt considerate unele cu risc ridicat, cu un potențial semnificativ de pierderi din perspectiva asigurărilor. Prin urmare, comunicarea continuă între asigurători și public este esențială. Doar prin discuții reciproce asupra riscurilor pot fi atenuate daunele asociate cu energia verde, permițând pieței asigurărilor să contribuie la dezvoltarea acesteia prin produse personalizate.

Subiectul cel mai discutat în industria asigurărilor din regiunea noastră este în prezent energia solară și stocarea acesteia. Asigurătorii lucrează pentru a se adapta la creșterea rapidă a centralelor solare, în special a celor instalate pe proprietăți existente, în principal pe acoperișuri, și caută soluții pentru a oferi clienților cea mai bună acoperire și pentru a-i ajuta să își protejeze bunurile. Această situație este complicată de lipsa sprijinului legislativ în domeniul siguranței la incendiu pentru noile surse de energie, motiv pentru care asigurătorii au un rol educativ, oferind clienților sfaturi despre cum să își protejeze cât mai bine proprietățile.

Clienții trebuie să fie conștienți că centralele solare cresc riscul de incendiu. Prin urmare, este esențial să informeze asigurătorul despre instalarea unui sistem fotovoltaic pe proprietăți deja asigurate.

Elemente-cheie care contribuie la siguranța sistemelor fotovoltaice pe proprietăți existente:

  1. Rezistența structurală a clădirii pe care este instalată centrala, atât din punct de vedere al incendiilor, cât și al structurii (de exemplu, recalcularea capacității de încărcare a acoperișului, incluzând noua instalație, structuri de acoperiș neinflamabile și placarea clădirii).
  2. Capacitatea de a întrerupe în siguranță alimentarea electrică în caz de criză.
  3. Achiziționarea componentelor de la furnizori de renume – componentele de slabă calitate pot duce la scurtcircuite și incendii.
  4. Rezistența la condițiile meteorologice a panourilor solare din regiunea respectivă. Având în vedere vremea din ce în ce mai mai nefavorabilă din ultimii ani, se recomandă achiziționarea panourilor cu o rezistență sporită.
  5. Întreținerea componentelor și curățarea regulată a panourilor solare.

Toate acestea se aplică tuturor activităților de generare de energie regenerabilă, dar întreținerea și curățarea sunt, fără îndoială, cele mai importante aspecte. Întreținerea regulată a echipamentelor, monitorizarea și evaluarea corectă a diferitelor parametri de producție a energiei, precum și reacțiile adecvate la valorile măsurate sunt cele mai bune modalități de a proteja bunurile de riscuri nedorite.

Cea mai frecventă cauză a daunelor este defecțiunea echipamentelor, care se referă la deteriorarea componentelor, fie în mod mecanic, din cauza forțelor externe, fie din cauze electrice interne. Aceste riscuri pot fi prevenite eficient printr-o întreținere și curățare de înaltă calitate, așa cum s-a menționat anterior.

Un alt subiect important este stocarea energiei. Sistemele de stocare a energiei în baterii și utilizarea bateriilor în sine, cum ar fi în vehiculele electrice, aduc noi riscuri care nu au fost luate în considerare la construcția clădirilor existente. Prin urmare, este esențial să înțelegem și să atenuăm aceste riscuri atunci când instalăm sisteme de stocare a bateriilor pentru a proteja atât proprietățile existente, cât și sistemele de stocare sau dispozitivele alimentate cu baterii. Având în vedere provocările legate de stingerea incendiilor cauzate de baterii, este crucial să existe un plan de protecție împotriva incendiilor și să se asigure separarea corespunzătoare a sistemelor de stocare de materialele inflamabile.

Producția de energie regenerabilă este un subiect-cheie nu doar astăzi, ci și în anii ce vor urma. Este important să înțelegem riscurile asociate și să colaborăm cu clienții și asigurătorii pentru a le reduce, găsind în același timp modalitățile potrivite ca aceste tehnologii să se dezvolte.