Bateriile scuterelor electrice au explodat in timpul reincarcarii

15.06.2023

Bateriile scuterelor electrice au explodat in timpul reincarcarii


Mai devreme anul acesta, o explozie neasteptata a produs un incendiu intr-una dintre cladirile clientului nostru. Clientul inchiria o parte din spatiu unei alte companii care, printre alte lucruri, incarca bateriile scuterelor intr-una dintre camerele de la parter.  

Din fericire, explozia a avut loc dupa orele de lucru si nimeni nu se afla in camerele alaturate. Portarul era in patrulare la momentul respectiv, altfel probabil ca nu ar fi supravietuit, in ciuda faptului ca incaperea portarului se afla la o distanta destul de mare de locul exploziei. Deflagratia a produs pagube semnificative, unda de soc a deteriorat chiar si tavanul de deasupra intrarii principale a cladirii. Incendiul a fost stins rapid de catre pompieri, insa fumul a ajuns pana la etajul al cincilea.

Cauza incendiului a fost stabilita ca fiind o defectiune tehnica nespecificata survenita in timpul procesului de incarcare.

Imediat ce clientul nostru ne-a adus la cunostinta pagubele (la doua zile dupa incident), inspectorul de daune a inspectat locatia si, in aceeasi zi, o companie profesionista a inceput, in colaboare cu clientul, lucrarile de remediere necesare (curatarea suprafetelor, repararea materialelor, indepartarea mirosurilor, igienizare, lucrari de asamblare si dezasamblare). Costul acestei interventii s-a ridicat la 34 000 de EURO. In plus, Colonnade a platit 119 000 de EURO pentru a aduce locatia la starea initiala.

Pagubele ar fi putut fi si mai mari daca nu ar fi fost o cladire rezistenta la foc si interventia rapida a pompierilor. Mai mult, costurile de reparatie ar fi fost mai mari daca nu ar fi fost implicata o companie profesionista de remediere.

Trebuie reamintit faptul ca incarcarea bateriilor electrice comporta un risc ridicat de incendiu. Cea mai buna metoda de a te proteja de un incendiu sau explozie cauzate de baterii este sa folosesti incarcatorul original si baterii fara defecte.

Sunt considerate defecte urmatoarele:

  • Un capac al bateriei stricat, perforat, crapat sau deteriorat in alt mod,
  • Daca bateria este umflata,
  • Daca bateria se supraincalzeste.

Incendiile cauzate de baterii pot aparea si daca bateriile sunt incarcate intr-un mediu umed. De asemenea, este periculos sa depozitati uneltele cu baterii in lumina directa a soarelui din cauza supraincalzirii bateriilor. In lunile de vara se produc incendii de masina provocate de un telefon mobil plasat pe bordul masinii, incalzit de razele soarelui.

Descarcarea termica* a bateriilor li-ion nu este dramatica de la inceput. Prin urmare, este posibil (daca este reperata la timp) sa mutati o baterie care arde deja intr-un loc sigur.

Pentru depistarea timpurie este recomandabil:

- Nu incarcati bateriile decat daca sunt supravegheate (de exemplu, noaptea),

- incarcati bateriile in locuri care sunt protejate de un detector de fum (potrivit pentru locurile in care se incarca mai multe baterii),

- pentru stocarea bateriei, este indicat sa verificati incaperea cu o camera termica incorporata (camera cu infrarosu) si sa va asigurati ca bateria este mutata intr-un loc potrivit atunci cand temperatura creste.

Recomandare pentru clienti: intrucat incarcarea bateriilor electrice are un impact semnificativ asupra nivelului de risc de explozie sau incendiu, acest factor trebuie mentionat asiguratorului la contractarea asigurarii sau la modificarea acesteia in perioada de valabilitate asigurarii deja contractata.

Apoi, asiguratorul poate lua in considerare acest risc. In cazul unui eveniment asigurat, acesta nu poate reduce beneficiile asigurarii.

*Descarcarea termica este o reactie incontrolabila cauzata de o intrerupere a structurii interne a bateriei. Aceasta reactie genereaza caldura in baterie si elibereaza gaze inflamabile, ducand la incendii si explozii ale bateriilor Li-Ion.